Ревюта
Група: Mayhem      Албум: Esoteric Warfare      Автор: Shogot      Юни, 2014
Mayhem - Esoteric Warfare (ревю от Metal World)

Понякога болката и страданието са извор на най-силното вдъхновение. Понякога от тях се раждат най-искрените, чисти и въздействащи творби изобщо. Понякога обаче пак те водят до неизбежен и абсолютно безвъзвратен край. Не е трудно да се сетиш какъв е случаят тук. Mayhem са неунищожими. Започвайки в средата на 80-е като най-радикалната група, която светът е познавал – както от музикална гледна точка, така и с оглед на действията им – кръстниците на блек метъла преминаха през всичко, за да стигнат до този етап. Тяхната история е история на смърт и разруха във всевъзможните им форми и степени. Членове на Mayhem стават жертви на убийство (Euronymous) и самоубийство (Dead). Някои от тях страдат от зависимост към твърди наркотици (Maniac), други притежават силно изразен уклон към алкохола (Necrobutcher), трети просто напускат екипажа доброволно (списъкът е дълъг, наистина). И окончателно. Човек би си помислил, че над тази група тегне някакво проклятие и, знаеш ли какво – ще е прав.

В светлината на всичко, изтъкнато до момента, е важно да се отбележи, че Mayhem далеч не се нуждаят от отдавна изтърканите жанрови клишета – сатанизъм, расизъм, краен национализъм и, практически, всичко, завършващо на “изъм”. Единствената причина да бъдат тук, е, че могат, а следователно и трябва да поведат блек метъла нанякъде. По възможност - към следващото ниво. Точно това беше идеята и на последния им албум, извънредно шизофреничния “Ordo ad Chao” (2007) – първи с вокалиста Attila Csihar от класическия дебют “De Mysteriis Dom Sathanas” и последен с китариста и дългогодишен катализатор на идеи Rune “Blasphemer” Eriksen. Сега Mayhem трябваше да се върнат назад и да се огледат за други начини. И отново – те го правят.

“Esoteric Warfare” е концептуален албум, базиран върху тайни експерименти с ядрена енергия по време на Студената война. Но въпреки че той започва там, където свърши умопобъркващият му предшественик – първият риф на отварящата “Watcher” има много общо с песни като “Psychic Horns” – това е един напълно различен звяр. Както вече бе намекнато, подходът е различен. Вместо да заложат на дезориентиращата, лабиринтообразна структура отпреди седем години, Mayhem взимат основни компоненти от всяка ера в историята си и ги комбинират с нещо, което би могло да се окаже и най-амбициозната, подтикваща към размисъл, емоционално въздействаща концепция в досегашното им творчество. Ефектът е разтърсващ, наистина.

“Esoteric Warfare” условно може да бъде разделен на две части. В първата си половина, изключвайки “Watcher”, за която стана дума преди малко, албумът гледа назад към ранните години на групата с кратки, диви и относително праволинейни песни (“Psywar” е чудесен пример за “относително праволинейна” песен, “Trinity” - също). Във втората си част обаче – а тя несъмнено е и по-добрата част – Mayhem използват всички възможни похвати, с които свързваме последните им издания. Новият китарист Morten “Teloch” Iversen влиза под кожата на Blasphemer, а изкривени композиции като “MILAB” и “Corpse of Care” доказват, че това действително ще се окаже най-подходящият му заместник. Teloch блести в целия албум - неговото присъствие е почти толкова доминиращо, колкото това на психопата Csihar (въпреки че предпочитам да го наричам Psihar), а влиянията, които прокарва в “Esoteric Warfare”, варират между Deathspell Omega, Thorns и още нещо... Но ти ще чуеш единствено и само Mayhem.

С две думи случаят е такъв: Mayhem изобретиха блек метъла преди повече от 20 години, а с “Esoteric Warfare” норвежците не правят нищо друго, освен да го синтезират - по свой собствен, уникален маниер. Не можеш да сбъркаш тази банда. Както и не можеш да пропуснеш “Esoteric Warfare”. В края на краищата те са най-блек метъл групата в света. А от това по-трю – здраве му кажи.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт