Ревюта
Група: Arch Enemy      Албум: War Eternal      Автор: Warrior Of Ice      Май, 2014
Arch Enemy - War Eternal (ревю от Metal World)

При все оригиналната концепция, впечатляващото музикантско ниво и надеждната продуктивност на Arch Enemy, за близо 20 години те така и не се наредиха в условния първи ешелон на мелодичния дет метъл - дали защото слушателят винаги подсъзнателно е свързвал (и сравнявал) лидера им Michael Amott с огромното наследство на Carcass, или поради тривиалната причина, че просто бяха изпреварени в родината си от триумвирата  In Flames / Dark Tranquillity / At the Gates. Независимо от това, групата даде своя значим принос на шведския звук и, съвсем не на последно място, изигра ключова роля в налагането на дамското присъствие в по-екстремните жанрове. Тъкмо това обстоятелство е особено ключово, когато говорим за “War Eternal” – албумът, който бележи оттеглянето на емблематичната вокалистка Angela Gossow и дебюта на младата, но забележително талантлива Alissa White-Gluz.

Десетият опус на квинтета е колкото манифест на един утвърден стил, толкова и свеж полъх в позастоялата атмосфера около бандата. Излишно е да го крием - “The Root of All Evil” и “Khaos Legions” могат да се нарекат в най-добрия случай прилични, но остават далеч от класата на шедьоври като “Wages of Sin” и “Anthems of Rebellion”. “War Eternal” компенсира повече от задоволително тези идейни дефицити с автентична агресия, много концентрирано композиране и няколко леки, но осезаеми иновации.

Вниманието първосигнално приковава споменатата Alissa, която отдавна се доказа с майсторските си вокални еквилибристики в състава на канадските жанрови хамелеони The Agonist. И тук тя демонстрира качества на голяма фронтдама, като успява да се впише в познатата фраза на Arch Enemy и същевременно да я обогати със собствения си почерк, без да отстъпва по нищо на най-екстремните излияния на Angela. За успокоение на по-консервативната част от феновете, в парчетата няма чисто пеене и прочие неочаквани експерименти – само едно много уверено и мощно изпълнение. Веднага се откроява и фактът, че партиите на Alissa са далеч по-малко продуцирани, което придава едно по-неподправено и “живо” усещане на целия запис.

Без да жертват характерната си енергичност и преднамерено да търсят по-достъпен изказ, шведите поднасят своя най-мелодичен труд до момента. Изобилните хеви метъл влияния, вмъкнатите с вкус оркестрации и беглият неокласически привкус в китарната работа създават епично настроение в песните, а изящни инструментални интерлюдии разчупват звуковата атака. Отличният баланс между традиционно и модерно се дължи главно на допълването между отработената, класическа техника на Michael Amott и скоростните буйства на Nick Cordle, чийто сблъсък в ритмовата батарея на Daniel Erlandsson и Sharlee D'Angelo стопява богатството от елементи в напълно хомогенна сплав.

Отвъд първоначалната еуфория, “War Eternal” е лесно запомнящ се, но и способен да предложи достатъчно пластове, благодарение на които остава интересен и след продължително слушане. Arch Enemy не са звучали толкова вдъхновено и целенасочено поне от “Doomsday Machine” насам. Нещо повече, те най-сетне достигат един изстрадан, дългоочакван апогей в творческа си еволюция - постижение, което има всички дадености да сложи началото на нова епоха в историята им.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт