Ревюта
Група: Whispered      Албум: Shogunate Macabre      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2014
Whispered - Shogunate Macabre (ревю от Metal World)

Комбинацията между мелодет и пауър метъл открай време е запазена територия на финландската екстремна сцена, а от този жанров хибрид през последните 15 години произлязоха някои забележителни със своята иновативност образци. Надграждайки върху традиционната изразителност на споменатата основа с изобилие от азиатски фолклорни влияния и една специфична инструментална фраза, Whispered още в дебютния си труд се устремиха към тронната зала на шогунския замък. Оказва се, че пътят дотам съвсем не е лишен от премеждия.

Второто дългосвирещо приключение на (вече) четиримата самураи е още по-вихрено и агресивно, като композиционната му формула е допълнително разчупена от редица смени в темпото и настроението на музиката, наред с постоянна метаморфоза на ритмовите й фигури. В резултат на това “Shogunate Macabre” на пръв поглед изглежда доста по-разпилян и хаотичен от хомогенния си предшественик “Thousand Swords”, но същевременно е значително по-изискващ спрямо слушателя. Характерната за състава симфоничност е съхранена, макар че разнообразието от програмирани оркестрации и семпли не успява напълно да компенсира липсата на качествен водещ клавир и на моменти отсъствието на Mika Karjalainen се чувства остро. Подчертаният стремеж към оригиналност тук е родил и някои недотам адекватни епизоди като сблъсъка между саксофон и хамънд орган в самоцелно прогресарската “Kappa”, които обаче са неутрализирани повече от задоволително чрез невероятните мелодични инвенции в “Lady of the Wind”, пропитата от източна романтика “Hold the Sword” и белязаната от епични хорови включвания “Upon My Honor”. Едва ли съществува по-удачен фон за древните шинтоистки и будистки предания, разказвани от Jouni Valjakka, от преплитането между партии на автентични японски инструменти, майсторско солиране и ожесточени бластбийтове.

В крайна сметка Whispered създават нещо по-значимо от занимателен метъл за аниме фенове, каквато би била обяснимата първосигнална асоциация за “Shogunate Macabre”. Обединявайки не просто жанрове, но и музикалните наследства на цели културни зони, финландците крачат уверено към несъмнено интересно бъдеще.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт