Ревюта
Група: Terravore      Албум: Spiral of Downfall      Автор: Лилкоff      Март, 2024
Terravore - Spiral of Downfall (ревю от Metal World)

Напоследък от родната сцена излизат все повече и повече добри хави. Като че ли отминаха годините, в които почти всяка наша банда звучеше като „българска“ и това дразнеше хората, ползващи ушите си за нещо различно от аксесоар. Варненците от Terravore без съмнение попадат в категорията на групите, за които, когато ги чуеш, си казваш: „Баси, тия верно ли са българи?“ Доказателство за това е “Spiral of Downfall” – третият дългосвирещ албум на черноморските трашъри.

Terravore е създадена през 2015-а година от Калин Бъчваров (вокал и бас), Иван Лазаров (китара) и Трендафил Трендафилов (ударни), а Бойко Николаев (китара) се включва през 2018-а. Момчетата добиват бърза слава с трибюта “Reigning in the Abyss”, посветен на Slayer. Американският квартет оказва сериозно влияние върху творческите наклонности на нашите музиканти и това е лесно забележимо във втори пореден техен албум. Разбира се, в музиката на Terravore можеш да доловиш много различни елементи: Kreator, Sepultura и Testament са част от големите имена, вдъхновили Калин, Иван, Бойко и Трендафил да композират. И когато към рифовките в стила на тези четири траш величия добавим дет метъл вокали а ла ранния Chuck Schuldiner oт “Scream Bloody Gore” и “Leprocy” – eто това представляват Terravore.

В уводните си думи споменах за т.нар. „побългарено записване на музика“. Трите неща, които откровено дразнят ухото на средностатистическия провинциален даскал по китара, са:

  • микса на вокалите: масовата практика при запис на родна банда е файлът с вокалните линии просто да се синхронизира с ритъм секцията, без да бъде грам коригиран. С тези „пльоснати“ вокали, били и добри, ти става ясно, че дадената група не е американска. Terravore са изключение, за което поздравен трябва да бъде екипът на Punishment 18 Records.
  • липсата на бас: това, че един от най-великите албуми в историята на тежката музика (And Justice For Jason*) няма бас, в никакъв случай не означава, че тази практика трябва да е масова. Поздравления за работата на Kaлин Бъчваров във втори пореден параграф.
  • електронните „барабани“: тази тема е много болна и не бих искал да я обсъждам публично, но най-ушеизвадният пример за аматьорщина е записът на електронни барабани, които често не са в темпо. Трендафил Трендафилов се е справил блестящо с дръм секцията. Стилът му на свирене много напомня на Dave Lombardo и пасва като дялан камък в музиката на Terravore.
  • Хаштаг Бонус – китарите: по примера на известен наш инфлуенсър, с цел задържане на вниманието на драгия читател ще напиша и нещо за китарите. Като че ли те са най-малкият проблем в ужаса, наречен запис на албум в България. С помощта на пиратски плъгини, от поне 10 години повечето ритъм и соло китари на родни банди са записани на ниво. Ако и те не са, целият запис може да бъде определен като провал. Освен добрия саунд, трябва да похвалим Иван и Бойко за нещата, които свирят – брутални рифове в стила на старата школа плюс технични сола, изпълнени със старинни ладове и гарнирани със суийп пикинг.

“Spiral of Downfall” е албум, който се слуша на един дъх поради три причини. Първата е, че парчетата отговарят на стандарта за радио формат, а втората е, че темпото е бързо и не ти дава време да си поемеш дъх. Третата е ясна – имаме 10 хубави композиции, които са записани по много добър начин. 29-и март е датата, на която албумът ще излезе на бял свят, а дотогава можеш да направиш твоя pre-order тук.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт