Ревюта
Група: Marduk      Албум: Memento Mori      Автор: WingWriter      Октомври, 2023
Marduk - Memento Mori (ревю от Metal World)

Тази година Marduk издадоха петнайсетия (!!!) си албум. И това е първият път от средата на 90-те насам, в който шведите решават да си вземат малко почивка. Пет години е разстоянието между “Memento Mori” и “Viktoria” (2018) – най-дългия период на мълчание от тази група. Но всъщност липсваха ли те изобщо на някого? Ясно е, че Marduk са меко казано противоречиво име и ако някой реши да си търси причина да не ги харесва, хич няма да му е трудно да си намери такава. Като се почне от обвиненията в нацизъм и се стигне до обвиненията в посредственост и еднотипност. Абе обвинения да търсиш…

Обаче това последното изобщо не е вярно. През годините Marduk са показвали няколко различни свои лица. Не всичко започва и не всичко свършва с “Panzer Division Marduk” (1999), който, между другото, е също толкова поляризиращо издание, колкото е и репутацията на създателите му.

Но да караме направо. Зад иначе адски скучното си заглавие, “Memento Mori” е албум, който без проблем се нарежда сред блек изданията за годината, а Marduk ще спорят с Immortal за короната (ако битката е само сред класиците, разбира се). Защото старите кучета още са в играта и сякаш от 90-те насам нищо не се е променило. Marduk свирят бързо, агресивно и жестоко, както само те могат.

Да, критиките, че не са мръднали от Panzer-а насам, ще ги има и тук, но, както винаги, те ще продължават да са безпочвени. Нормално е и даже е много хубаво, че шведите са съхранили суровата агресия отпреди 20 години. Но “Memento Mori” дава много повече от това. В него, освен касапница и скорост, ще чуеш мелодичните похвати, които групата ползва още от първите си години с “Those of the Unlight” (1993) и които продължи да развива във времето чак до “Frontschwein” (2015). От новите парчета “Charlatan”, “Red Tree of Blood” и “Coffin Carol” са красноречиво доказателство за тези твърдения. А ако втората част на “Coffin Carol” не те накара да станеш на крака, значи наистина не слушаш правилната група.

Друго, което “Memento Mori” ни показва отново, е експерименталната страна на музикантите, позната ни от “Rom 5:12” (2007) и “Wormwood” (2009). По-бавно темпо от стандартното за състава, епично-злокобна атмосфера, дълги интродукции с оркестрации, че и дори електроника – много недооценена част от творческия имидж на Marduk. Откриващият едноименен опус загатва успешно за някои от споменатите елементи, но те истински се усещат в “Shovel Beats Sceptre” и титаничния епилог “As We Are”. Няма да е пресилено твърдението, че това са и две от най-силните песни на Marduk въобще.

Най-хубавото качество на “Memento Mori” е, че не омръзва. Това се дължи най-вече на правилната преценка на групата кога да сложи точката. Не можем, а и не трябва да очакваме от шведите да ни забавляват с подобна музика прекалено дълго време. Затова и 41 минути се оказват перфектната дължина за албум от такъв тип.

Заслужаваше си чакането. Marduk са по-силни от всякога.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт