Ревюта
Група: Odd Crew      Албум: Dark Matters Part II      Автор: Лилкоff      Октомври, 2023
Odd Crew – Dark Matters Part II (ревю от Metal World)

„Какви състави имаше по бай Тошово време, вие нищо не разбирате“ е един от любимите лафове на средностатистическия соц меломан, израснал с парчетата на Данчо Караджов, Панайот Панайотов и Христо Кидиков. Вече сигурно се чудиш какво е общото между гореизброените изпълнители и Odd Crew, а отговора е по-прост от кръчмарска певица – нищо. Закостенялата ни народопсихология обаче отрича всички музикални нововъведения, нашумели в лошия Запад и идващи със страшна сила към нашата клета сцена. Рок музиката е свобода, извоювана с помощта на инструменти, а ние някак си сме свикнали известно да бъде само това, което е допуснато да стане такова. Odd Crew e единствената съвременно звучаща и сравнително популярна родна метъл банда. Сравнително, защото не е тайна, че тежката музика никога няма да е мейнстрийм по нашите географски ширини, а само в някои определени субкултури. Именно там (както и на концерт на Pantera, но за това – след малко) можеш да разбереш колко популярни са всъщност Васил Райков, Васил Първановски, Мартин Стоянов и Боян Георгиев.

През лятото на вече далечната 1998-ма година четирите момчета се събират и основават група Каскадьори. Таланта им е лесно забележим и бандата тръгва на турне с Подуене Блус Бенд в началото на новия век. В тези смутни времена, когато „Преходът“ ни е зациклил от едва десетилетие, тогавашните музикални анализатори някак си прибързано лепват етикета „връзкари“ на Каскадьорите. Причината – Боян Георгиев е син на легендата Васко Кръпката. Неслучайно обръщам внимание на това, защото ако оставим настрани някои гениални композиционни похвати, използвани в седемте им албума досега, а и цялостният им принос към развитието на метъл сцената у нас, най-голямата победа на Odd Crew е излизането от сянката, която ги преследваше в началото на кариерата им. Доказателство за тези думи е, че някои нови техни фенове дори не знаят тези факти, а ако ти, който четеш тези редове и в момента си казваш „Кво пък толко?“, можеш да попиташ хора като Castor Virgil Hetfield или Tay Trujillo лесно ли им е било на Бонзи и компания в началото.

Едно от многото неща, които в България не са правени никога, е издаването на концептуален двоен албум. Odd Crew са пионери и в това начинание, а началото бе дадено през изминалата година с първата част на “Dark Matters” и шедьовъра “Morning Lights”. “Wings on a Burning Wind” е първият сингъл от албума и заема откриващата роля във втората част на записа, докато “In Silence”, която отскоро се сдоби с видеоклип, e втори в трак листа. Без съмнение, ако пред заглавието на това парче стоеше името на Stone Sour например, гледанията щяха да са не 22 хиляди, а поне 22 милиона, но това е тема на друга статия. “Closer”, “Witching Hour” и “On to the Sun” бягат от стандарта за радио формат, но само при началните няколко акорда и цялостния саунд на въпросните творби, първата ти мисъл е: „Бе тия пичове наистина ли са българи?!“ Няма го кофти акцентът, няма ги гадните програмирани барабани и пращящи китарни процесори, звученето е западно. “You are but One” и “Thin Air” имат всички качества да станат хитове, а “A Thousand Smiles” пасва като дялан камък в края на албума.

Да нахвалиш Odd Crew за поредния им брутален албум не е особено трудна задача, защото дори да не си музикант, лесно можеш да доловиш професионализма, с който е пропит. Ще си позволя да наруша стандартите за създаване на ревю и ще напиша заключението си от първо лице, единствено число. Искам да ви разкажа за едно мое лично преживяване от месец май, тази година, което силно ме впечатли. Тогава в зала „Aрена София“ се проведе концерта на Pantera – тяхно първо участие в Европа от над 20 години и дебютно в страната ни. Естествено, Odd Crew бяха избраните да подгряват тексаския квартет и нещото, което ме втрещи, бе, че цялата зала пееше песните им заедно с тях. Обикновено подгряващите банди са приемани предимно с прозевки, но тук беше различно – всички чакаха с нетърпение на сцената да се качат гиганти като Phil Anselmo, Rex Brown, Zakk Wylde и Charlie Benante, но атмосферата, която софиянците създадоха, бе достойна за хедлайнерската позиция на събитието. Отделно от това, Odd Crew сбъднаха поредната си мечта и подгряваха идолите си – сами по себе си, тези две постижения са невъзможни за българската действителност. За момчетата, започнали пътя си преди четвърт век в столичния квартал Дружба 2, невъзможни неща няма!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт