Ревюта
Група: Saturnus      Албум: The Storm Within      Автор: WingWriter      Юли, 2023
Saturnus - The Storm Within (ревю от Metal World)

Мина малко повече от десетилетие, откакто Saturnus издадоха брилянтния “Saturn in Ascencion” (2012). Той пък от своя страна наследи шедьовъра “Veronika Decides to Die” (2006) – концептуален запис, вдъхновен от едноименния роман на Паулу Коелю, който и до момента се счита за връхната точка в дискографията на датчаните. Saturnus по принцип не издават нова музика често, а дори и в случаите, в които го правят, гледат да не се бутат в светлините на прожекторите. Такъв им е имиджът, а и стилът, ако трябва да сме честни. За сметка на това пък няма дуум метъл фен, който да не е чувал за тях. Вероятно и не съществува човек, запознат с творчеството им, който да е способен да остане безразличен към нещо ново от тях.

Този път обаче минаха наистина много години. В такива случаи няма как да не започнеш в някакъв момент да си задаваш въпроса дали Saturnus изобщо все още съществуват. Говорим за авторитетна група в ъндърграунд стил, която не изнася често концерти, а в социалните мрежи предпочита да не се изявява кой знае колко. Може би именно заради това новината за задаващия се нов албум наистина предизвика вниманието на всички фенове на жанра.

Без да звучи пресилено, “The Storm Within” е сред най-добрите дуум записи, излезли в последните години. Saturnus не са се променили, но и едва ли някой би искал нещо подобно. Няма друга група, способна да събере и изрази чрез песен толкова силна и наситена емоция. Казват, че меланхолията е красивата сестра на тъгата. Слушайки Saturnus, наистина се убеждаваме в правотата на тези думи. Бавните и мелодични китари, пианото, гърлените изтерзани ревове и трогателните речитативи (запазената марка на датчаните) са всичко, което един фен на европейския дет/дуум би искал да чуе. Всяка банда в тази сцена се стреми да звучи по този начин. Някои в старанието си успяват да създадат собствен прочит на меланхоличното изкуство и да запишат своя дял в историята. Обаче никой не може да звучи като Saturnus. Това е единствена по рода си група.

В “The Storm Within” всичко е изпипано до съвършенство. Всяка нота е на правилното място, всяка партия е изсвирена така, сякаш утре няма да настъпи, а музикантът никога повече няма да може да възпроизведе мелодията с ръцете си. В рамките на почти един час слушаме напълно завършено и подредено издание, на което нищо не липсва и нищо не е в излишък. Saturnus са велики музиканти, но тук надминават всички очаквания. Пред “The Storm Within” дори безкомпромисният “Saturn in Ascencion” звучи леко разпиляно. Новото заглавие на датчаните без грам затруднение застава до “Veronika Decides to Die”, а единственото, което му остава, е да премине през теста на времето. Но за това може би ще си говорим след няколко години. Дотогава ще оставим сърцето да води и ще се наслаждаваме на красотата.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт