Ревюта
Група: Аркона      Албум: Kob’      Автор: WingWriter      Юли, 2023
Аркона - Kob’ (ревю от Metal World)

През 2018-а година Аркона направиха кардинална промяна в звученето си. Познатият ни епичен фолк метъл рязко взе да отстъпва пред по-мрачния и суров паган/блек метъл, а северният квинтет придоби облика на група, която вместо да пътува по турнета с банди като Dalriada и Korpiklaani, сега би стояла в по-подходящата компания на Kampfar, Moonsorrow и други подобни имена. “Kharm” беше албумът, с който руснаците показаха на света другата си страна. Въпросът беше дали това ще остане единична забежка или ще очертае бъдещето на групата, навлязла вече в утвърдения етап на кариерата си.

За щастие, Аркона са решили да поостанат в дълбоката част на гората. В този смисъл “Kob’” е продължение на “Kharm”. Наследени са както висококачествената продукция, така и тежкият и почти авангарден блек метъл. Композициите са дълги, променливи и неконвенционални. Бластбийтовете и китарното тремоло, свирещо цели акорди, вече са съществена част от музиката. А там, където те са заменени от по-умерени рифове и ритъм секция, веднага отгоре се изсипват дисонантни солови партии, способни да те вкарат в транс. И като стана дума за вкарване в транс, ритуалното шаманско звучене в някои песни без проблем илюстрира картини чрез звук. Подобни моменти са и сред най-интересните в албума. Музикантите са усетили, че могат да въздействат по този начин, затова и хитро са предвидили точните места, в които интензивният хаос да се оформи в нещо като архетип на митологичния космос. При Аркона обаче той е просто затишие пред буря и не е лайтмотив на нито едно произведение (макар че в едни се среща по-често, отколкото в други), затова пък винаги удря силно.

“Kob’” е много амбициозен албум, изискващ сериозно внимание в процеса на слушане. Атмосферични произведения като “На закате багрового солнца” и “Разрывая плоть от безысходности бытия” възприемат композиционно изграждане тип бавна градация и изобилстват от мелодични моменти, а типичните за Аркона чисти многогласия са винаги впечатляващи. От друга страна, авангардната виелица “Мор” и 12-минутната “Йди” са много по-сложни и при тях лесно се губи представа какво точно се слуша в дадения момент. Специално в “Мор” трудно ще попаднеш на фраза, повтаряща се повече от четири такта. Песента е съставена от куп идеи, които в друг случай биха могли да изградят цял дългосвирещ албум.

Излиза, че големите достойнства на “Kob’” са и негови недостатъци. Но ако действително недостатъците в едно издание са като тези тук, няма от какво да се оплакваме. След завоя, който направиха с “Kharm”, Аркона се изкачиха на съвсем друго ниво и без никакво затруднение се позиционират като една от водещите групи в жанра си. “Kob’” е произведение на изкуството, показващо завидно музициране и богат опит. Европейският метъл се нуждае от повече такава музика.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт