Ревюта
Група: Ibaraki      Албум: Rashomon      Автор: Killer Rose      Май, 2022
Ibaraki - Rashomon (ревю от Metal World)

Кое е общото между Ihsahn, Adam “Nergal” Darski и Gerard Way? Ако отговорът ти е, че са музикални легенди, няма да отбелязваме червени точки, но в контекста на ревюто общото между тях е, че и тримата гостуват в дебютния албум на Ibaraki “Rashomon”. Соло проектът на Matt Heafy ни представя най-личната и вероятно най-амбициозната музика, която фронтменът на Trivium е композирал до този момент.

Сведения твърдят, че почвата за Ibaraki е била подготвена преди доста години. Heafy е изявил силно желание да запише блек метъл албум още през 2009-а година и това го отвежда до комуникация с култовия Ihsahn. Между двамата се заражда приятелство, което продължава и до днес. Освен зад продуцентския пулт, лидерът на Emperor дава и важни насоки на Matt за композирането на “Rashomon”. Това в никакъв случай не би трябвало да ви кара да пренебрегвате таланта на американеца, тъй като той остава звездата на ‘шоуто’ от първата до последната секунда на албума.

Nuclear Blast решиха да промотират проекта като блек метъл, но е важно да отбележим, че той трудно би могъл да бъде определен като такъв. Определено ще чуете блек метъл елементи в някои от парчетата, но “Rashomon” звучи най-вече като разширение на по-прогресив и по-екстремната страна на Trivium. Скоростното темпо, тремоло китарите и екстремните ревове са прекъсвани често от красиви прог-рок и акустични моменти, а най-голямата изненада е обраното, но забележимо присъствие на японски фолклорни мотиви.

В най-добрите си моменти “Rashomon” е същинско откровение. В Trivium Matt Heafy винаги е демонстрирал задълбочено разбиране на композиторския си потенциал, но тук се срещаме с музикант, освободен от очаквания и рамки, който надминава себе си и постига чудеса. Прогресив структурата на повечето песни се движи на приливи и отливи от интензивни екстремни настъпления и драматични забавяния. Всичко е прецизно обмислено до такава степен, че гост участията на Ihsahn в “Susanoo No Mikoto”, Nergal в “Akumu” и Gerard Way в “Ronin” се вписват напълно естествено в по-голямата картина, без да смущават или разфокусират. “Rashomon” е дълъг запис, който изисква внимание и търпение (все пак много парчета надвишават дължината от шест минути). Трудно е обаче да си представим къде Heafy би могъл да редуцира материала, без да направи компромис с качеството на финалното произведение, тъй като всяка минута си тежи на мястото.

Ibaraki акцентира върху музикалната гъвкавост на Matt Heafy и демонстрира всичките му таланти. Соловият проект му е дал възможност да се отклони от очакваната траектория и да вложи вдъхновението си в нещо по-освободено, а в резултат на това ние слушателите получаваме вероятно най-добрата музика, която е писал досега.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт