Ревюта
Група: Skillet      Албум: Victorious      Автор: Стако      Август, 2019
Skillet - Victorious (ревю от Metal World)

С “Unleashed” Skillet доказаха няколко неща. На първо време си затвърдиха позицията на вечни хит мейкъри, която рядко са изпускали. Сервираха набор от мощни и ударни песни от сорт, който вече феновете се страхуваха да очакват. Отвъд това обаче, те доказаха и още нещо: че все още могат да се променят. До онзи момент, бандата никога не беше звучала толкова надъхано и модерно.

Модерността можем да обясним по няколко начина. От една страна, това е новата логична стъпка, която всеки музикант предприема. Никога преди не е било толкова достъпно за който и да е стил да се впише частично в модерната поп сцена с вметки, които доказано работят. А самите Skillet никога не бяха издавали толкова позитивен албум. Срещаме този феномен вече така често, че без грам съмнение може да го наречем тенденция. И американците нямат никакво намерение да изпадат от нея. С “Victorious” имат пълното намерение да повторят чудото.

Откриващата “Legendary” започва противоречиво, но силно. Основният риф е жесток и надъхващ, но останалите инструменти издъхват на фона на други постижения. Цялостно композициите в траклиста могат да се определят като размити. Усеща се старание да се достигне същата енергичност, но музиката започва да бледнее, ако се направи сравнение с предходни творби. Цялостната обвивка – от обработката до презентацията – довежда до мисълта, че това е несъмнен опит да се репликира успеха на предходния запис. За феновете, които са чували групата на живо – предложенията тук ще звучат по-добре лайв, заради множеството напевни части. Обработката на албума се усеща като една идея по-неясна от преди, но по-силно впечатление правят текстовете, които за първи път са толкова егоцентрични. Всичко това, в комбинацията с факта, че в изданието няма кьорав хит, води до мисълта, че имаме един много прибързан труд. Към финала започва да се формира музикална принадлежност, по-близка до старите деяния на състава, но съчетана с модерната поп формула. В някои парчета е трудно да разграничим композицията от типичната за други „рок” групи като Imagine Dragons. Присъстват и повтарящи се мотиви, както ритмично, така и сегментално в самите песни. А най-тъжното от всичко е, че при все опита “Victorious” да прилича на предшественика си, никак не можем да го етикираме като весел албум.

“Victorious” действително е следващата логична стъпка, но изразът има и своята тъмна страна. Амбицията да преминеш към друг жанр, пък и преходът да се случи така успешно, няма как да те остави без жажда за още. Skillet искат да видят докъде могат да стигнат, беше време за нов релийз... Но струваше ли си всичко това цената на такова безхитие, при това от група, която само преди няколко години се доказа като хит-титан.

Изданието от 2019-а ще бъде запомнено, дори вероятно успешно. Цялата вълна нови фенове, които се зарибиха по Skillet след последното световно турне, биха и ще слушат “Victorious”. Защо? Фактите говорят, а те доказват следното: хиляди хора се зарибиха точно по “Unleashed”, дори предвид вече установената хитография. И беше нужно нещо толкова видоизменено, макар и не слабо, за да се достигне до масовата аудитория. Прости, логични стъпки.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт